Al-Insaan Sdn Bhd (syarikat kongsi ‘Lo Hong Ka International’) sebuah syarikat baru dan dinamik yang ditubuhkan pada Ogos 2008 bertujuan untuk menghasilkan sebuah platform untuk pengusaha-pengusaha yang baru memulakan perniagaan mereka dengan kadar risiko dan modal yang rendah serta potensi pulangan yang lebih lumayan. Baca seterusnya :-

Spirulina, nutrisi alami yang manfaat kesihatan anda

Spirulina adalah, mikroalga bersel satu berbentuk spiral hijau biru tumbuh di tasik garam tropika. mikroalga ini ditemui oleh Dr Clement dari Perancis pada tahun 1962. Dr Clement mendapati bahawa orang-orang yang tinggal di sekitar Tasik Ganimou Chades di Afrika memiliki tubuh lebih kuat dari umat manusia yang beradab lain pada masa itu, walaupun keadaan hidup yang buruk dan beberapa sumber daya. Setelah kajian lebih lanjut, ia mengamati bahawa Ganimou mengonsumsi ganggang hijau biru tertentu dijumpai mengambang di permukaan tasik.Ganggang spirulina ini.

organisma bersel satu mudah tersebut sudah ada ketika kehidupan pertama kali muncul di bumi. Mereka adalah bentuk awal kehidupan dan sumber segala kehidupan di laut.

Setelah bertahun-tahun penyelidikan, Dr Clement mendapat perhatian bidang perubatan di seluruh dunia pada penemuan.
penyelidik perubatan di Jepun dan Mexico tertarik dengan banyak manfaat spirulina boleh membawa kepada tubuh manusia.
Hal ini digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan lain kerana manfaat gizi. Namun, para penyelidik telah mengamati bahawa spirulina juga muncul untuk menunjukkan sifat yang mempromosikan penyembuhan diri.


Nilai Gizi Spirulina
Jadi bagaimana berkhasiat adalah spirulina ke tubuh manusia?
Ganggang merupakan makanan yang sangat mudah dicerna, mengandungi 60 hingga 70% protein, dan menyediakan semua asid amino esensial, yang merupakan makanan langka di antara tanaman. Hal ini sangat berkhasiat seimbang bahawa itu adalah 5 kali lebih mudah dicerna daripada daging.
Selain protein, spirulina adalah sumber semulajadi yang kaya vitamin E dan B12, besi, kalsium, anti-oksidan, mineral, karbohidrat dan enzim.
Komposisi Fitokimia kaya nya adalah karotenoid, klorofil (dikenali sebagai penulen darah), dan phycocyanin. Phycocyanin adalah pigmen biru hanya ditemui di ganggang hijau biru. Percubaan telah menunjukkan bahawa protein tertentu dapat meningkatkan kelangsungan hidup tikus dengan kanser hati. Itu berarti boleh inhbits pertumbuhan sel kanser. Hal ini juga boleh menghalang replikasi virus, dan mengukuhkan lengan humoral dan bimbit dari sistem kekebalan tubuh.

Anemia, kekurangan sel darah merah dan / atau hemoglobin, respons yang baik dengan vitamin B12, asam folat dan klorofil spirulina dijumpai.
Bahkan, spirulina adalah sumber alam terkaya vitamin B12, pernah dianggap hanya terdapat dalam produk-produk hewani. Bukan hanya itu, ujian telah menunjukkan bahawa radang perut dapat disembuhkan dengan 2 gram asupan spirulina per hari, oleh klorofil lapisan ke lapisan perut. Penyakit lain yang dikenali untuk meningkatkan dengan bantuan spirulina termasuk gangguan hati, seperti hepatitis kronik, dan diabetes.

Sebatian lain yang penting dalam superfood ini adalah Asam linoleat Gamma (GLA).
Asam lemak esensial ini tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, tetapi sangat penting untuk kesihatan tulang, fungsi otak normal, pertumbuhan dan perkembangan, stimulasi kulit dan pertumbuhan rambut dan peraturan metabolisme seperti lipid.

Selanjutnya, GLA perubahan vivo dengan arachidonic acid, dan kemudian prostaglandin E2.Produk akhir dapat dikembangkan sebagai agen pengatur tekanan darah dalam tubuh kita.

Artikel yang ditulis oleh Christopher Hills, Ph.D, D. Sc, berjudul "Spirulina sebagai nutrisi untuk otak" mengatakan bahawa "bahagian yang menarik ... adalah kesan yang luar biasa dari plankton nabati di negara kita kesedaran terutama saat puasa
pada apa-apa lagi ... orang yang paling merasakan peningkatan tenaga dan kejernihan fikiran setelah mengambil Spirulina sebagai suplemen vitamin. "

Menurut Profesor keiun Kodo pada topik ini, "adalah Spirulina kaya nutrisi dan seimbang sempurna untuk perkembangan sel-sel otak adalah sumber terkenal gizi untuk anak-anak dan orang dewasa untuk pembangunan dan penyelenggaraan sel-sel otak .."

kesan lain dan penggunaan spirulina meliputi peremajaan, peningkatan tahap tenaga, mengurangkan kolesterol, mengurangkan keasidan tubuh, sokongan kardiovaskular dan detoksifikasi.
Dinding sel perisian spirulina membolehkan anda mudah dicerna dan berasimilasi, sehingga ideal untuk detoksifikasi.


Fakta Pantas
Spirulina merupakan jenis sayuran yang ada 3,5 bilion tahun lalu, dan merupakan sumber makanan alami, bukan buatan di makmal.
100% makanan basa
14 lebih banyak gizi dibandingkan susu kali
Terkaya alam sumber Vitamin B12
Rendah lemak
Komposisi Kunci:
Protein
8 jenis asid amino
18 jenis vitamin
20 jenis mineral
Karbohidrat
Anti-oksidan
Asam linoleat Gamma

Ada 4 jenis pigmen alami:
ChorophyII
Beta carotene
XanophyII
Phycocynin

35 jenis spirulina, hanya lebih besar dengan kemampuan replikasi yang kuat dan kadar protein yang lebih tinggi boleh digunakan
Ini termasuk Arthropira, Arthropira Maxima dan Arthropira platensis.

Dalam Tambahan Kesihatan
Spirulina sangat aman untuk konsumsi manusia, dan bukan merupakan suplemen kesihatan yang baru.
Bahkan, orang Afrika telah mengkonsumsi dekad yang lalu dan Mexico sekarang menggunakannya untuk mengisi kembali nutrisi yang tidak mencukupi dalam susu ibu. Lebih dari 70 negara telah bersetuju superfood sebagai selamat untuk digunakan oleh badan-badan kesihatan masing-masing. Dalam penilaian spirulina oleh WHO pada tahun 1992, negara-negara organisasi yang:

No comments:

Post a Comment