Al-Insaan Sdn Bhd (syarikat kongsi ‘Lo Hong Ka International’) sebuah syarikat baru dan dinamik yang ditubuhkan pada Ogos 2008 bertujuan untuk menghasilkan sebuah platform untuk pengusaha-pengusaha yang baru memulakan perniagaan mereka dengan kadar risiko dan modal yang rendah serta potensi pulangan yang lebih lumayan. Baca seterusnya :-

Lemah tenaga batin - Khasiat dan kebaikan Tribulus Terrestris


Sebelum ini saya ada menulis secara ringkas mengenai kebaikan herba Tribulus Terrestris di dalam artikel Sure Men, Cordyceps dan khasiat Tribulus Terrestris, namun masih ramai yang tidak tahu akan kebaikan herba ini jika dibandingkan dengan herba-herba lain yang telah lama dikomersilkan seperti Cordyceps.
Herba Tribulus Terrestris atau dipanggil “puncture vine” ialah tumbuhan yang telah lama dipraktikkan oleh masyarakat di seluruh dunia untuk merawat pelbagai penyakit. Tribulus Terrestris secara popularnya didakwa berfungsi untuk memperbaiki seksual manusia. Di Eropah, herba Tribulus Terrestris telah digunakan dalam perubatan. Dalam sejarah Greek, ianya digunakan secara meluas untuk mengubati keadaan seperti sakit kepala, gangguan saraf, sembelit dan disfungsi seksual. Di China dan India pula, Tribulus Terrestris digunakan untuk penawar hati, buah pinggang, urinari dan kardiovaskular.
Tribulus Terrestris tumbuh secara semulajadi di banyak tempat di dunia termasuk Amerika, Australia, Eropah, Timur Tengah dan Afrika. Tribulus Terrestris didapati sebagai lalang beracun yang banyak dijumpai di tepi-tepi jalan dan tanah lapang yang mana benihnya tajam dan berasa sakit apabila dipijak. Daun Tribulus Terrestris beracun kepada binatang ternakan terutamatanya kambing biri-biri apabila dimakan setiap hari dalam kuantiti yang banyak. Buah Tribulus Terrestris adalah bahagian yang paling kerap digunakan dalam perubatan tradisional. Kandungan bahan yang berbeza dalam Tribulus Terrestris bergantung kepada di mana tempat di dunia ianya tumbuh.


Cordyceps


Sama seperti herba Cordyceps, Tribulus Terrestris digunakan untuk menguatkan kesihatan fungsi libido (keinginan nafsu syahwat) dalam kadar normal, menguatkan otot dan untuk kesihatan secara menyeluruh. Disebabkan kelebihannya, para atlet telah menggunakan ekstrak Tribulus Terrestris sebagai diet tambahan untuk meningkatkan tenaga, membekalkan kesihatan fungsi hormon, meningkatkan pergerakan otot dan memberikan tenaga kepada atlet semasa sesi latihan. Kajian klinikal Tribulus Terrestris juga menunjukkan herba ini mampu menambah kesihatan tekanan darah dan kadar kolesterol dalam kadar yang normal.


Nilai khasiat Tribulus Terrestris yang tinggi telah membawa banyak kebaikan dalam bidang perubatan tradisional dan moden. Antara kegunaan dan kebaikan Tribulus Terrestris adalah:


 • Sebagai diuretik yang tidak miang dan urinari antiseptik. Digunakan untuk disurea, sakit batu karang dan kencing tidak lawas.

 • Digunakan dalam pelbagai formula herba untuk mengubati sakit kepala, masalah mata seperti gatal-gatal, konjunktivitis (radang pada membran mata), lemah penglihatan dan kegelisahan. Ianya digunakan untuk mengubati darah tinggi dan sakit tulang rusuk.

 • Kesan hormon pengimbang dalam Tribulus Terrestris untuk wanita ialah herba ini sesuai untuk sindrom premenstrual dan sindrom menopausal.

 • Mengandungi sterols seperti betasitosterol atau stigma. Bahan ini melindungi prostat daripada membengkak dan dalam kombinasi dengan X steroidal saponins, melindungi prostat daripada kanser.

 • Digunakan dalam kes mati pucuk dan spermaturia kerana ianya membantu untuk meningkatkan luteinising hormone(LH) memperbaiki pensistensisan hormon testikular seks lelaki. Jadi, ianya merupakan pembangkit syahwat secara semulajadi.

 • Kegunaan tradisional Tribulus Trerrestris telah ditemui efektif dalam gout.Untuk merawat masalah mati pucuk dan masalah seksual lelaki, golongan ini tidak perlu lagi bergantung kepada produk yang mengandungi racun terkawal seperti Sildenafil. Dengan Sure Men, khasiat dari herba Tribulus Terrestris kini telah dikomersilkan dalam bentuk kapsul yang mengandungi 100% ekstrak semulajadi, serta ditambah pula dengan kebaikan dari ekstrak herba Cordyceps. Gandingan kedua-dua herba yang sememangnya telah terbukti sejak dahulu lagi telah mnghasilkan penawar yang semulajadi tanpa sebarang dadah dan racun bagi merawat masalah mati pucuk dan daya tahan seksual lelaki.

Setiap kapsul Sure Men 500mg mengandungi 200mg Cordyceps dan 300mg Tribulus Terrestris, tanpa mengandungi sebarang bahan tambahan seperti dadah atau racun terkawal. Oleh itu ianya adalah selamat untuk dimakan dalam jangka masa panjang malah amat digalakkan bagi meningkatkan taraf kesihatan yang lain. Produk Sure Men mempunyai pengiktirafan dari KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) serta Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan. Sekiranya berminat, boleh membuat tempahan produk atau mengemukakan sebarang pertanyaan di sini: Hubungi Kami.


6 comments:

 1. Salam.. boleh saya tahu ianya dipanggil apa dlm bhasa melayu? Terima kasih..

  ReplyDelete
 2. Salam.. boleh saya tahu ianya dipanggil apa dlm bhasa melayu? Terima kasih..

  ReplyDelete
 3. i never know the use of adobe shadow until i saw this post. thank you for this! this is very helpful. Tribulus Terrestris

  ReplyDelete
 4. Anemarrhenasaponin Ia is a steroidal saponins extracted from Anemarrhena Rhizoma .The rhizome of Anemarrhena asphodeloides Bunge (Liliaceae) is a famous traditional chinese medicine with anti-diabetic activity, anti-platelet aggregation activity and diuretic activity. Anemarrhenasaponin Ia

  ReplyDelete