DAFTAR HALAL DAN MAKANAN HARAM
Senarai di bawah ini telah diambil dengan izin dari buku 'Islam Diet Hukum dan Amalan oleh Mohammad Mazhar Hussaini dan MS Ahmad Hussein Sakr, Ph.D.
Perlu dicatat bahawa produk yang diimport dari negara Muslim tidak selalu menjamin bahwa itu benar-benar halal. Bahkan, makanan sering diimport dari luar negeri ke negara-negara Muslim tanpa pemeriksaan tepat bahan.
1. AN penggunaan abjad DEFINISI
Senarai abjad dari Halal dan Haram bahan untuk melihat keluar untuk:
Bacon: Sebuah sisi daging babi (daging babi).
Choletsorol: jenis lemak yang selalu berasal dari haiwan. Jika diekstrak dari haiwan Zabiha, itu adalah Halal.
Diglyceride: Emulsifier. Jika berasal dari haiwan itu perlu disyaki sampai sumber diketahui.
Gelatin (Jello gelatin): Biasanya berasal dari haiwan, sebahagian besar daripada babi. Jika diekstrak dari binatang dhabiha, maka itu halal /
Gliserol (gliserin): Bisa jadi binatang, tanaman atau asal-Stearate gliseril sintetik. sumber haiwan Jika digunakan, dianggap.
Hormon: hormon haiwan Biasanya digunakan untuk konsumsi manusia. Satu telah untuk mengetahui sumber sebelum melewati sebuah penilaian.
Lemak babi: Lemak dari babi particulaly ditemui di rongga perut. Totally Haram bagi kami.
Magnesium Stearate (asid stearat): Digunakan sebagai bahan aktif dalam tablet ubat. Haram jika berasal dari sumber haiwan.
Mono glycerides: Bila berasal dari sumber haiwan. (Halal bila sumber merupakan tanaman).
Pepsin: Sebuah enzim pencernaan sebahagian besar dari perut babi.
Rennin (Rennet): Sebuah enzim protein. Biasanya tidak berlabel. (Dalam kebanyakan keju).
Shortening: Lemak dan minyak yang berasal dari haiwan. Haiwan / Lard
Vanili: alkohol menggunakan Ekstrak.
Vitamin: Haram ketika dari sumber haiwan. Sebahagian besar sumber adalah sintetik atau tanaman dan Halal.
Whey: Digunakan dalam ais krim dan yogurt. Haram ketika dari sumber haiwan.
2. Sebuah DAFTAR separa OF Bahan HALAL
S / N Nama Bahan Kod No Penerangan Singkat
Antioksidan: sebatian kimia yang digunakan untuk melindungi komponen makanan tertentu dari kehancuran atau hilang melalui pengoksidaan.
Asam askorbat: Vitamin C.
Benzoat (asid benzoat): asid benzoat dan natrium benzoat digunakan untuk pengawetan makanan.
Biotin: Seorang ahli vitamin B kompleks.
Bha: Sebuah antioksidan, pengawet.
BHT: Sebuah antioksidan, pengawet.
Asam sitrat: Sumber tumbuhan, biasanya dari keluarga limau. (Contohnya jeruk, jeruk nipis, lemon).
Cobalamine: sintetik disiapkan Vitamin B12.
DEKSTRIN: Sebuah mengemulsi, saiz, dan penebalan agen.
Fiber: Sumber adalah tanaman. Menyediakan serat untuk diet.
Fruktosa: gula buah.
Gliadin (Perekat): protein dijumpai dalam gandum dan gandum hitam.
minyak terhidrogenasi: minyak sayur yang dihidrogenasi sehingga padat pada suhu bilik.
Yodium: Sebuah gizi untuk kelenjar tiroid.
Lecithin: Emulsifier lemak. Di Amerika Syarikat, sumber terutamanya kacang soya dan kuning telur.
Lipid: asid lemak esensial dijumpai pada ikan, tanaman dan haiwan. Jika sumber adalah haiwan; itu dipercayai.
Malt: Sejenis gandum yang diperam.
Molasses: Syrup gula cair yang diperoleh dalam pemprosesan.
MSG: bumbu. Menanamkan rasa daging pada makanan.
Niacin: Salah satu vitamin B kompleks.
PABA: Suplemen makanan.
Pektin: Zat gelatin dihasilkan dari buah-buahan.
Asam propionat: A pengawet.
Riboflavin: Salah satu vitamin B kompleks. Biasanya sumbernya adalah sintetik.
Murni nabati shortening: Sumber jenis shortening adalah tanaman.
100% nabati shortening: Sumber jenis shortening adalah tanaman.
Pemanis: Zat yang memberi rasa manis.
Thiamin: Salah satu vitamin B kompleks.
Vanilin: perencah agen, diekstrak dari vanili.
Vitamin A: Jika sumber adalah tanaman dan sintetik, itu halal.
Vitamin C: sumber alam dari tanaman. (Contohnya buah jeruk, tomato, dll).
Vitamin D: sumber alam ragi dan minyak hati ikan. Juga dihasilkan secara sintetik.
Vitamin E: Kaya sumber vitamin E adalah minyak nabati. Ketika sumber sintetik, itu halal. Jika sumber adalah haiwan, dianggap.
Air: Nutrisi paling vital untuk kewujudan manusia.
Makanan ragi: mikroskopik, unisel, tanaman cendawan yang digunakan untuk proses fermentasi dan dalam baking roti.
Al-Insaan Sdn Bhd (syarikat kongsi ‘Lo Hong Ka International’) sebuah syarikat baru dan dinamik yang ditubuhkan pada Ogos 2008 bertujuan untuk menghasilkan sebuah platform untuk pengusaha-pengusaha yang baru memulakan perniagaan mereka dengan kadar risiko dan modal yang rendah serta potensi pulangan yang lebih lumayan. Baca seterusnya :- |
No comments:
Post a Comment